facebook share

"Folk og røvere i Kardemomme by" blev opført i 1991

Aktiv uge i 1991 var arrangeret af handelstands- og turistforeningerne.

Karen Bækbøl som dengang var leder Brædstrup musikskole fik kontakt til Madeleine Munksgaard, der på det tidspunkt var formand for turistforeningen.

Karen var inspireret af de blå spejderes kunstværker, som var lavet ved Spejderhuset: Et højt tårn var bygget ved hjælp af træpinde og sejlgarn, og det var jo lige egnet til Vejrprofeten Tobias tårn i det berømte stykke: Folk og røvere i Kardemomme By af Thorbjørn Egner.

Dermed idéen til forestillingen i Brædstrup Park.

Forestillingen blev spillet fredag, lørdag og søndag kl. 16.00 og gav overskud. Blandt andet fik arrangørerne 8 sponsorer til at betale plakaten, som blev sat op i forretninger og andre steder.

Det var Kjeld Bertram, som man kan se med kikkert for øjet.

De tre røvere Kasper, Jesper og Jonatan, som man ser lurer forneden, blev jo til sidst respektable borgere med hver sit erhverv,- idet de blev hædret, som helte, ved at slukke branden i tårnet og redde hund og papegøje.

Som man ville kunne huske, stjal de først sporvognen,- og kørte den 200 meter væk bag det store sivbevoksning, der var dengang på hjørnet. Det ville nok have frydet Thorbjørn Egner, at se sporvognen få så meget plads, som her i parken i Brædstrup.

De berømte røvere Kaspar, Jesper og Jonatan blev spillet af Aksel Kramer, Kai Svendsen og Marianne Refsgaard.

I røverhuset lå den farlige, sultne løve på sofaen og svingede halen i takt, når røverne sang: "Hvor er nu min sok, hvor er nu....." og det var Ernst Olesen, der både nød denne tavse rolle og rollen, som den talende, samt syngende kamel.

Til alle de mange sange, spillede musikskolens orkester ledet af harmonikalærere. Takket være mikrofonanlægget med feedback, kunne røverne og Tante Sofie synge deres viser på venstre side af spejderhuset, mens orkestret stod i et telt på højre side.

Der var mange talenter, glade spejdere og skoleelever med i stykket og vores vejrprofet Tobias sørgede for godt vejr!

Æslet fra forestillingen var hentet i Yding, idet Karen Bækbøl havde arbejdet sammen med kirketjeneren derfra.

Tommys æsel i "pleje" i to nætter og til alt held tilbød turistforeningens formand Madeleine Munksgaard, at den kunne trækkes hen til hendes have på Skovvejen. Det var så heldigt, at Cammomilla og Tommy, som skulle bruge æslet, var vant til heste og tog sig kærligt af den.

For at Kardemomme by skulle være befolket, havde vi sendt bud til skolen og spejderne, om de ville agere folkemængde i de tre dage? De skulle komme i sydlandsk tøj med store mexicanerhatte.

Det lykkedes over alt forventning, og så kunne de også synge med på festsangen, hvilket lød så flot.

Sporvognen Kardemomme 1 var lige ved ikke at komme med i forestillingen! Da Aksel Kramer skulle køre den fra sin bopæl i Åstruplund og indtil Brædstrup folkepark blev han standset af politiet. Den havde ingen nummerplade på! Men det klarede Kramer ved at køre den 200 meter inde på stien.

Første gang den kørte var der fest i byen og børnene i stykket fik en køretur med hund og balloner, men sporvognkonduktøren synger sin vise i mikrofonen. Anden gang den kørte, var da røverne stjal den og kørte om bag sivene.

Dekorationerne var udført af Karen Bækbøl.